Brent Petrol Nedir?

22 Nisan 2024 • 2 dakika okuma süresi

Brent Petrol Nedir?

Emtia fiyatlarına referans gösterilen Brent petrol, 1970’lerin başlarında Kuzey Denizi’nde bulunan Brent petrol sahasından ismini almaktadır. Bu petrol çeşidini diğer petrollerden ayıran en büyük özellik içerisindeki sülfür oranının az olmasıyla daha az kükürt misyonuna sebep olmasıdır. Daha kısa bir tabirle anlatmak gerekirse Brent petrol diğer petrol çeşitlerine göre daha çevre dostu bir yakıttır.

Çıkarıldığı yer itibariyle Uluslararası deniz taşımacılığına uygun olması ve kalitesinin yüksek olması Brent petrolun WTI ile birlikte ham petrol fiyatlandırmasında standart kabul edilmesini sağlamıştır. 

Yatırımcıların en çok tercih ettiği emtia olan petrolün Dünya üzerinde birçok çeşidi vardır ve finansal piyasalarda vadeli ve spot olarak alınıp satılabilmektedir. 

Brent Petrol Nasıl Alınır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Brent petrol Dünya’da en çok tercih emtiadır. Uluslararası bir standartta olan bu yatırım aracına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için çeşitli yollar vardır.

  • Vadeli İşlemler (Futures):
    Vadeli işlemler Brent Petrolü bugünden belirlenen bir fiyat üzerinden gelecekteki bir tarihten alma veya satma hakkı tanıyan sözleşmelerdir. Bu sözleşmeler sayesinde petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan yararlanılabilir ve hedge yani riskten korunma amacıyla kullanılabilir.

  • Hisse Senetleri:
    Enerji sektörü içerisinde bulunan bazı şirketler petrol çıkarma, petrolü rafine etme veya petrolün dağıtımını üstlenmektedir. Bu şirketlere borsalardan ortak olarak dolaylı yoldan Brent petrol yatırımı da yapılabilir. Ancak, petrolün fiyatı üzerindeki değişimler hisse senetlerine direkt yansımayabilir.

  • Enerji Fonları:
    Enerji fonları, enerji şirketlerini içerisinde bulunduran fonlara denir. Enerji fonları arasında petrol fiyatlarını inceleyen endeksler ve petrol şirketleri bulunur.

  • Opsiyon Sözleşmeleri:
    Belirli bir fiyattan belirli bir vade sonunda brent petrolü yatırımcılara alma salma hakkı sağlayan sözleşmelerdir. Opsiyonun alıcıları belirli bir prim karşılığında bu hakkı satın almış olur. Opsinyon sözleşmelerinde vadeli işlemlerde olduğu gibi petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan yararlanılabilir ve hedge yani riskten korunma amacıyla kullanılabilir.

Petrol Yatırımı Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler:

  • Petrol fiyatlarının volatilitesi diğer finansal enstrümanlara göre daha yüksektir. Yatırımcılar ani fiyat hareketlerine karşı temel ve teknik analizlerini sağlam yapmalı, riskleri anlamalıdır.

  • Petrol uluslararası bir yatırım aracı olduğu için Dünya’da ve piyasalardaki gelişmeleri takip etmek çok önemlidir. Herhangi bir durum sonrası petrolün arz-talep dengesi idrak edilmelidir.

  • Petrol yatırımı yapmadan önce profesyonel bir yardım almak, yatırım danışmanı ile risk algısına göre yatırım stratejisi belirlemek çok önemlidir.

İnfo Yatırım’da Hesap Açarak Ücretsiz Yatırım Danışmanlığı Hizmetinden Yararlanabilir, Petrol Yatırımcısı Olabilirsin!




İlginizi Çekebilecek Diğer Sözlük İçerikleri

B
Şirketin hissedarlarına başvurmak kaydıyla kendi kaynaklarını bedelli bir şekilde artırarak finansman elde etmesidir.
8 Nisan 2024
B
Faiz kazancının belirli periyotlarla anaparanın üzerine eklenmesiyle hesaplanan faiz türü.
22 Nisan 2024
B
Başlangıç fiyatına uygulanan ve yalnızca ana para üzerinden belirli vade için hesaplanan sabit faiz oranı.
22 Nisan 2024
B
Bir finansal aracın alım satım işlemlerine başlamadan önceki sabit fiyatına denir.
22 Nisan 2024
B
Şirketin iç kaynaklarından sermaye tavanını artırarak finansman elde etmesidir.
22 Nisan 2024
B
Bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki finansal durumunu, varlıklarını, borçlarını ve sahiplik haklarını göstermek amacıyla hazırlanan finansal tablodur.
22 Nisan 2024