22 Nisan 2024 • 3 dakika okuma süresi

Bilanço Nedir?

Bilanço, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki finansal durumunu, varlıklarını, borçlarını ve sahiplik haklarını göstermek amacıyla hazırlanan finansal tablodur. Belirli bir dönemin sonunda oluşturulan bilanço; şirketin mali durumunu analiz etmek, hissedarlara şirketin finansal sağlığına ilişkin bilgi vermek ve yöneticilerin karar verme sürecine destek olmak için kullanılır.

Bilanço İki Ana Bölümden Oluşur:

  1.  Varlıklar: Şirketin sahip olduğu ve gelecekte şirkete yarar sağlaması beklenen kaynakları belirtir. Varlıklar, dönen varlıklar ve duran varlıklar olmak üzere ikiye ayrılır.
    Dönen Varlıklar: Şirketin nakiti, stokları ve alacakları gibi bir yıldan daha kısa sürede nakde çevirebilecek varlıkları ifade etmektedir.
    Duran Varlıklar: Şirketin uzun vadeli yatırımları, taşınmazları ve makineleri gibi bir yıldan uzun süreli kullanılan varlıkları ifade etmektedir.

  2. Kaynaklar ve Sermaye: Kaynaklar, şirketin sahip olduğu finansal yükümlülükleri belirtirken sermaye ise şirketin kar-zararını ve şirket sahiplerine ait olan varlıkları temsil eder. Kaynaklar ve sermaye kısa vadeli borçlar, uzun vadeli borçlar ve sermaye olmak üzere üç ana başlığa ayrılır.
    Kısa Vadeli Borçlar: Bir yıldan kısa bir süre zarfında ödenmesi geren borçları ifade eder.
    Uzun Vadeli Borçlar: Bir yıldan uzun bir süre zarfında ödenmesi gereken borçları ifade eder.
    Sermaye: Şirket sahiplerine ait varlıkları ve şirketin kar zarar durumunu temsil eder.


Bilanço Analizi Neden Önemlidir?

Borsada işlem gören şirketlerin finansal sağlığını analiz etmenin yollarından biri olan bilanço analizi, şirketin varlıklarını, borçlarını ve sahiplik haklarını belirttiği için şirkete yapılan yatırımları etkilemektedir.

Şirketin geçmişteki performansını ve finanslar trendlerini anlamaya yardımcı olur. Şirketin kar-zarar durumu ve varlıkları şirketin gelecek performansını etkileyebilir.

Borsada işlem gören şirketlerin bilanço analizi yapmak yatırımcının şirket potansiyelini ve şirketin mali durumunu anlamasına yardımcı olur.

Borsada işlem gören şirketler finansal tablolarını yayınlamakla yükümlü oldukları için şeffaflığını ve güvenirliğini bu sayede artırırlar.

Bilanço Analizi Nasıl Yapılır?

Borsada yatırım yapılacak şirketin belirlenmesinde, şirketin finansal durumlarını analiz etmek çok önemlidir. Bilanço analizi, şirketin performansını ve gelecekteki potansiyelini tahmin edip anlamak için yapılır ve analiz yapılırken belirli adımlar izlenir. 

Bilanço analizi yapılırken öncelikle bilanço içerisinde yer alan temel kavramları anlamak oldukça önemlidir.

Bilançoda yer alan verilere göre şirketin likidite oranı, borç ödeme yeteneği, karlılık ve verimlilik oranları gibi oranlar hesaplanır. Bu veriler yatırımcıya şirketin performansını değerlendirmesi için kolaylık sağlar.

Bilançolar belirli bir dönemi kapsadığı için mevcut bilanço, önceki dönemlere göre kıyaslanır. Bilanço içerisindeki değişiklikler karşılaştırılarak değerlendirme yapılır.

Varlık, borç ve sermaye kalemlerindeki değişiklikler şirketin önceki bilançosu ele alınarak değerlendirilir ve bu da şirketin finansal trendini değerlendirmeye yarar. Şirketin belirlenen trendi de şirketin gelecekteki performansına ilişkin tahmin yürütmemizi sağlar.

Düşük likidite ve yüksek borç seviyeleri gibi durumlar tespit edilip şirkete yapılabilecek yatırımın riskleri değerlendirilir.


İlginizi Çekebilecek Diğer Sözlük İçerikleri

B
Şirketin hissedarlarına başvurmak kaydıyla kendi kaynaklarını bedelli bir şekilde artırarak finansman elde etmesidir.
8 Nisan 2024
B
Faiz kazancının belirli periyotlarla anaparanın üzerine eklenmesiyle hesaplanan faiz türü.
22 Nisan 2024
B
Başlangıç fiyatına uygulanan ve yalnızca ana para üzerinden belirli vade için hesaplanan sabit faiz oranı.
22 Nisan 2024
B
Bir finansal aracın alım satım işlemlerine başlamadan önceki sabit fiyatına denir.
22 Nisan 2024
B
Şirketin iç kaynaklarından sermaye tavanını artırarak finansman elde etmesidir.
22 Nisan 2024
B
Bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki finansal durumunu, varlıklarını, borçlarını ve sahiplik haklarını göstermek amacıyla hazırlanan finansal tablodur.
22 Nisan 2024