Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?
Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?
Bedelli sermaye artırımı şirketin hissedarlarına başvurmak kaydıyla kendi kaynaklarını bedelli bir şekilde artırarak finansman elde etmesidir.
Şirket genel kurulunda bedelli sermaye artımı kararı aldığı takdirde Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurur. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bedelli sermaye artımını incelemeye alıp onay kararı veya ret kararı verebilir.
Bir hisse senedinin piyasa fiyatı, borsada serbest piyasa ortamında yatırımcıların arz ve talebi doğrultusunda belirlenerek oluşur. Bedelli sermaye artırımlarında ise şirketin artırılan sermayesini temsil eden hisse senetleri nominal kabul edilen fiyat üzerinden yatırımcılara satılır. Şirketlerin sermayelerini temsil eden hisse senetleri teknik olarak 1 TL nominal değere sahipmiş gibi kabul edilir. Yani bedelli sermaye artırımlarında şirket artırdığı sermaye miktarı kadar hisse senedini yatırımcılarına 1 TL nominal fiyattan satar.
Bedelli sermaye artırımı genellikle halka açık şirketler tarafından tercih edilen bir finansman yöntemidir. Bedelli sermaye artırımı sırasında şirket, genellikle yatırımcılarına yeni hisse senetleri sunmak için finansal araçlar kullanır. Bu araçlar arasında rüçhan hakları (öncelik hakları), talep toplama süreçleri, fiyatlandırma stratejileri gibi unsurlar öne çıkabilir. Hissedarlar bedelli sermaye artırımına katılmak istemediği takdirde rüçhan hakkı kupon pazarı ile satabilirler.
Bedelli Sermaye Artırımı Neden Yapılır?
Bedelli sermaye artımı şirketin finansman ihtiyacını giderir. Sağlanan finansman ile şirketin sermayesi artar. Şirket hızlı ve ucuz yoldan kaynak yaratmıştır. Şirket bedelli sermaye artırımından elde ettiği gelir ile finansal ihtiyaçlarını karşılamak, borç ödemek, yeni yatırımcılar çekmek veya mali yapıyı güçlendirmek gibi faaliyetlerde bulunabilir.
Bedelli Sermaye Artımı Nasıl Hesaplanır?
Yeni Hisse Fiyatı=Eski Hisse Fiyatı +(Rüçhan Hakkı Fiyatı* Bedelli Oranı)1+Bedelli Oranı
Bedelli Sermaye Artımı Hisseyi Nasıl Etkiler?
Bedelli sermaye artımı sonrası hissenin nasıl etkileneceği konusunda bir çıkarım yapmak doğru değildir. Şirketin bedelli sermaye artımından elde ettiği finansmanı nerede değerlendirdiği ve ne amaçla değerlendirdiği daha kıstas bir noktadır.
Bedelli Sermaye Artımı ile Bedelsiz Sermaye Artımı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bedelli sermaye finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hissedarlardan yeni sermaye toplarken bedelsiz sermaye artırımında şirket, hissedarlara ek hisse senedi vererek sermayesini büyütür.
Bedelli sermaye artırımında hissedar belirlenen fiyat üzerinden yeni hisse senetlerini satın alma hakkına sahiptir ve hissedara genellikle rüçhan hakkı tanınır.
Bedelsiz sermaye artırımında şirket iç kaynaklarından sermayesini büyütür bu da hissedarlardan ek finansman talep edilmemesi anlamına gelir.