RSI Nedir?
RSI Nedir?
Finansal piyasalarda yatırım yapan yatırımcılar çoğunlukla teknik analiz indikatörlerine başvurur. Bu indikatörlerden biride “RSI” yani Göreceli Güç Endeksi’dir. Bu indikatör finansal enstrümanın belirlenen dönemdeki kapanış fiyatlarını, belirlenen dönemin bir önceki kapanış fiyatları ile karşılaştırarak yatırımcılara bir çıkarım yapma olanağı sunar.
RSI osilatör olarak gösterilmektedir. Osilatörler iki uç arasında hareket eden bir çizgi veya çubuk grafiği ile gösterilir ve aşırı alım veya aşırı satım durumlarını belirlemek için kullanılırlar.
RSI Nasıl Yorumlanır?
RSI 0 ile 100 arasında değer alan bir indikatördür. Bu indikatör finansal enstrümanın aşırı alım veya aşırı satım durumunu belirleyebilmek için kullanılır. RSI değeri 70 seviyesinin üstünde ise aşır alımı, 30 seviyesinin altında ise aşırı satımı gösterebilir.
RSI ile fiyat hareketleri arasındaki uyumsuzluklar finansal enstrümanların trendinin yön değiştirmesini gösterebilir. Bu uyumsuzluklar fiyatlar düşerken RSI değerinin yükselmesi veya fiyatlar yükselirken RSI değerinin düşmesi şeklinde olur.
Boğa Uyumsuzluğu:
Bu uyumsuzluk finansal enstrümanın fiyatların düşüşte olduğu, RSI değerinin ise yükselişte olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu uyumsuzluk düşüş trendinin yavaşlayabileceğini veya düşüş trendinin sonlanıp yükseliş trendine dönebileceğini anlatır.
Ayı Uyumsuzluğu:
Bu uyumsuzluk finansal enstrümanın fiyatların yükselişte olduğu, RSI değerinin ise düşüşte olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu uyumsuzluk yükseliş trendinin yavaşlayabileceğini veya yükseliş trendinin sonlanıp düşüş trendine dönebileceğini anlatır.
Not: Teknik analizdeki göstergeler tek başına bir anlam ifade etmeyebilir. Analiz yapılırken farklı teknik analiz yöntemlerine de başvurulup temel analizle harmanlanmalıdır.