22 Nisan 2024 • 2 dakika okuma süresi

Resesyon Nedir?

Resesyon genel ekonomik aktivitelerin azaldığı ya da ekonominin zamanla negatif büyüme yaşadığı dönemleri ifade etmektedir. En kısa tabirle resesyon ekonomik durgunlukların normale göre daha uzun süreli ve daha ciddi olmasıdır. Resesyon dönemlerinde özellikle gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), istihdam gibi ekonomik göstergelerde çoğunlukla düşüş gözlemlenir. 

Ülkeler Neden Resesyona Girer?

  • Ekonominin büyüme hızının yavaşlaması ya da negatif ekonomik büyüme ülkeler için resesyonun temel sebeplerindendir.

  • Banka iflasları veya finansla krizler resesyona sebebiyet verebilir. Örneğin tüm dünyanın yakından bildiği 2008 Mortgage krizi sonucunda onlarca ülke resesyona girmiştir.

  • Merkez Bankası kararları ve ülkenin para politikaları resesyonu tetikleyebilir. Faiz artırımlar veya para arzının azaltılması gibi sıkılaştırma yöntemleri ekonominin zamanla negatif büyümesine sebep olabilir.

  • Doğal afetler ve ülke ekonomisi etkileyebilecek dış şoklar gibi ülkenin doğrudan elinde olmayan faktörler de resesyona yol açabilir.

Resesyonun Borsalar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Resesyon dönemlerinde borsalarda genellikle düşüşler gözlemlenir. Bu dönemlerde yatırımcılar genellikle risklerini azaltmak istedikleri için taşıdıkları malları satma eğilimindelerdir.  Resesyonun borsalar üzerinde birden çok etkisi bulunmaktadır;

  • Resesyon dönemlerinde borsada işlem gören şirketlerin genellikle öngörülebilirliğinin azalması ve karlarındaki düşüşler hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden olabilir.

  • Resesyonun tetiklediği olumsuz gelişmeler veya ekonomik göstergelerdeki düşüler gibi etkenlerden dolayı borsa endekslerinde düşüş gözlemlenebilir.

  • Bu dönemlerde yatırımcılar olası zararlarını engellemek adına genellikle finansal varlıklarını nakde çevirmeye meyillilerdir. Yatırımcıların varlıklarını nakde çevirmesi piyasa likiditesinin azalmasına sebep olur. Likiditesi düşük piyasaların hacimlerinin düşük ve volatilitesinin fazla olması piyasaya olan güveni azaltır.

  • Ekonomik belirsizliklerin arttığı bu dönemlerde yatırımcılar piyasalara temkinli ve endişeli bakabilir bu durum da satış baskını arttırabilir. Ekonomik belirsizliğin doğurabileceği başka bir sonuç ise yatırımcıların daha güvenli finansal varlıklara yönelmesidir.

Resesyon Belirtileri Nelerdir?

Resesyon belirtileri genellikle gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) birden çok çeyrek yıllık periyotlarda negatif büyümesi sonucunda ortaya çıkar.  Bunlar belirtiler genellikle işsiz oranlarının artması, tüketim harcamalarının azalması, ülkeye giren yatırımın sayısının düşmesi, gelir kaybı ve dış ticaretteki dengesizlikler gibi belli başlı faktörlerdir.


İlginizi Çekebilecek Diğer Sözlük İçerikleri

R
Bir bedel karşılığı el değiştirmiş olan kıymetlerin yine bir bedel karşılığı yeniden el değiştirmesi.
9 Nisan 2024
R
Yatırımcının belirli bir menkul kıymeti (genellikle tahvil ve bono gibi sabit getirili menkul kıymetler) bir süre zarfında başka bir yatırımcıya satıp ardından sattığı varlığı geri alması ile gerçekleşen bir işlem.
22 Nisan 2024
R
Genel ekonomik aktivitelerin azaldığı ya da ekonominin zamanla negatif büyüme yaşadığı dönem.
22 Nisan 2024
R
Finansal enstrümanın belirlenen dönemdeki kapanış fiyatlarını, belirlenen dönemin bir önceki kapanış fiyatları ile karşılaştırarak yatırımcılara bir çıkarım yapma olanağı sunan indikatör.
22 Nisan 2024
R
Şirketlerin genel kurulunda bedelli sermaye artırımı kararı alması sonucunda doğan hak.
22 Nisan 2024