Mevduat Nedir?
Mevduat Nedir?
Bankacılık sektöründe isminden çokça söz ettiren mevduat, çoğunlukla bir bankaya veya finansal kuruluşa yatırılan para miktarını temsil etmektedir. Tüm ülkelerde en yaygın finansal araç olarak kabul edilir. Bankacılık sektörünün en önemli unsurlarından biri olan mevduat, banka veya finansal kuruluşun müşterilerden para toplamasına, müşterilerin ise belirli vadede faiz getirisi elde etmesine olanak sağlamaktadır.
Mevduat türleri içerdikleri özelliklere göre farkı şekillerde adlandırsa da genellikle vadeli ve vadesiz olmak üzere iki farklı şekilde değerlendirilebilir.
Mevduatın Temel Özellikleri Nelerdir?
Hem yaşanılan ülke parası hem de tüm döviz cinslerini kapsar.
Resmi mevduat, ticari mevduat, tasarruf mevduatı ve bankalar mevduatı olmak üzere dört sınıfta değerlendirilir.
Mevduat hesaplarının vadesi 1-3-6-12 ve yıllar olmak üzere ayrılır.
Stopaj oranına bağlı olarak brüt mevduat faizinin net getirisi hesaplanmaktadır.
Vadeli Mevduat Nedir?
Yatırımcının herhangi bir bankaya belirli süre zarfında yatırdığı paranın, vade sonunda ana para ile faiz getirisi elde etmesine vadeli mevduat denir. Bu mevduat türünde bankalar politikalarına ve maliyetlerine göre belirledikleri faiz oranları ile yatırımcılara sabit faiz ile getiri imkanı sunarlar.
Mevduatın vadesi günlük aylık üç aylık altı aylık ve yıllık olabilir. Bu vade süresince mevduat sahibi paraya erişim sağlayamaz ve mevduat hesabından parasını çekemez. Vadeli mevduatın faiz oranı ekonomik koşullara ve mevduat faizini verecek bankanın kendi dinamiklerine göre değişiklik gösterebilir.
Vadesiz Mevduat Nedir?
Herhangi bir vade süresine bağlı kalınmadan yatırımcıların likidite sağlamasını amaçlayan mevduat çeşididir. Bu hesaplar genellikle yatırımcılara faiz getirisi sunmazlar. Çek, havale ve EFT gibi işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır.