9 Nisan 2024 • 2 dakika okuma süresi

MACD Nedir?

MACD yani hareketli ortalamaların uyumu ya da uyumsuzluğu anlamına gelen yatırımcıların teknik analizde sıklıkla kullandığı bir indikatördür. Bu indikatör hareketli ortalamaların birbirlerinden uzaklaşması veya yakınlaşması ile oluşturulmuştur. 

MACD genellikle iki çizgiden oluşmaktadır. Bu çizgiler sinyal çizgisi ve MACD çizgisidir. Sinyal çizgisi MACD çizgisinin 9 günlük hareketli ortalamasını, MACD çizgisi ise 26 günlük hareketli ortalama ile 12 günlük hareketli ortalama farkından oluşur. Histogram bu iki çizgi arasındaki farkı gösterir.

MACD Nasıl Yorumlanır?

  • MACD içerisindeki çizgilerin hareketleri yatırımcılara alış veya satış sinyali verebilir. Örneğin MACD çizgisinin sinyal çizgisini yukarıdan aşağıya doğru kesmesi satış sinyali, MACD çizgisinin sinyal çizgisini aşağıdan yukarıya doğru kesmesi alış sinyali olarak yorumlanabilir.

  • Finansal varlığın fiyatı ile MACD arasındaki uyumsuzluklar oluşabilir. Bu uyumsuzluklar yatırımcılara düşüş veya yükseliş sinyali verebilir. Örneğin MACD çizgisi düşüp varlık fiyatı artıyorsa bu ayı uyumsuzluğu yani fiyatların düşebileceği anlamına gelebilir. Tam tersi olarak MACD çizgisi yükselip varlık fiyatı düşüyorsa bu boğa uyumsuzluğu yani fiyatların yükselebileceği anlamına gelebilir.

  • MACD çizgisi ile sinyal çizgisi arasındaki fark yani histogram değeri de yatırımcılara sinyaller verebilir. Histogram değeri pozitifteyken başka bir deyişle MACD çizgisi sinyal çizgisi üzerindeyken finansal enstrümanın yükseliş eğilimi fazla olabilir.  Bu durumun tam tersinde ise histogram yatırımcılara finansal enstrümanın düşüş eğiliminin fazla olabileceğini anlatır.

  • MACD çizgisinin fiyat hareketi ile paralel ilerlemesi genellikle yükselişi işaret ederken MACD çizgisinin fiyat hareketi ile ters hareket içerisinde olması düşüşü işaret edebilir.


İlginizi Çekebilecek Diğer Sözlük İçerikleri

M
Hareketli ortalamaların uyumu ya da uyumsuzluğu anlamına gelen yatırımcıların teknik analizde sıklıkla kullandığı bir indikatör.
9 Nisan 2024
M
Yatırım aracı olarak kullanılabilen ve taşınabilen değerli kağıt.
22 Nisan 2024
M
Tüm ülkelerde para ve kur politikalarını düzenlemek ve banknot dolaşımını sağlamak gibi görev ve sorumlulukları olan kurum.
22 Nisan 2024
M
Menkul kıymetlerin (hisse senetleri, bonolar, tahviller, varantlar vb.) saklanması, veri depolanmasını, kaydedilmesi ve transfer edilmesinden sorumlu olan kuruluş.
22 Nisan 2024
M
Bir bankaya veya finansal kuruluşa yatırılan para miktarını temsil eder.
22 Nisan 2024
M
Yatırımcıların portföy oluşturmak için kullanabilecekleri bir kılavuz.
22 Nisan 2024