Enflasyon Nedir?
Enflasyon Nedir?
Enflasyon en basit tabirle bir ekonomideki mal ve hizmet fiyatının devamlı olarak artış göstermesidir. Mal ve hizmet fiyatlarının yükselmesiyle paranın satın alma gücündeki düşüşü ifade eder. Yani aynı para miktarı ile daha az mal ve hizmet satın alınmasıdır.
Enflasyona arz ve talep dengesizliği, maliyet artışları ve döviz kurundaki değişiklikler sebep olabilir.
Enflasyon tek bir mal veya hizmet fiyatının artışını ele almaz, bir ekonomideki tüm mal ve hizmet fiyatlarının devamlı ve istikrarlı artışını ele alır. Örneğin yıllık enflasyon oranının 10 olması o yıl içindeki genel fiyat seviyesinin bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında arttığını gösterir. Farklı bir açıdan bakacak olursak satın alma gücü yüzde 10 azalmış olur.
Enflasyon oranı, merkez bankalarının faiz oranları üzerinde yapacağı değişiklikler için bir ipucudur. Örneğin, enflasyon oranlarının, merkez bankalarının hedeflerinden yukarı yönde olması durumunda faizlerde artış olabileceği, merkez bankalarının hedeflerinin altında kalması durumunda ise faizlerde düşüş olabileceğine dair ipucu verir. Enflasyon oranları, ekonomik politikaların belirlenmesi ve para politikasının uygulanmasında oldukça önemlidir.
Enflasyonun Etkileri Nelerdir?
Tasarruflar değer kaybeder ve yatırım kararları değişir, zorlaşır.
Satın alma gücü azalır.
Borçlanma maliyetlerinde artış söz konusu olur.
Gelir dağılımında eşitsizlik, adaletsizlik olur.
Enflasyon Nasıl Hesaplanır?
Enflasyonu hesaplamak için resmi istatistik kurumlarından yararlanılır. Örneğin TÜİK ülkemizde enflasyon değerlerinin belirlenmesinde yararlanılan bir istatistik kurumudur. Enflasyonu hesaplamak için Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) , Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYİH) gibi göstergeler yaygın olarak kullanılır.