22 Nisan 2024 • 2 dakika okuma süresi

Temettü Nedir?

Temettü, şirketin elde ettiği kardan bir kısmını hisse senedi sahiplerine belli bir oranda dağıtmasıdır. Kar payı ödemesi olarak da nitelendirilen temettü nakit olarak dağıtılır. Yatırımcılar ellerindeki hisse senetlerini bozmadan temettü ödemesi ile pasif gelir sağlayabilir.

Kar payı ödemesi (temettü) kararı şirketlerin genel kurullarında aldıkları kararlara göre belli olur. Şirket kar payı dağıtımına kara verdiği takdirde bu karar Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’tan duyurulur.

Temettü ödemesi yapan şirketin temettü ödemesi hisse fiyatı dağıtılan temettü kadar düşer. Örneğin Hisse senedi 100 TL olan bir şirketin hisse sahiplerine brüt olarak 5 TL temettü dağıtmasının ardından hissenin fiyatı 95 TL’ye düşer.

Temettü ödemesi şirketin net dönem karı üzerinden hesaplanır. Şirketler üç aylık, altı aylık ve bir yıllık net dönem karlarına göre hissedarlara kar payı ödemesi yapar.

Temettü Nasıl Hesaplanır?

Genel kurulunda temettü ödemesi kararı alan şirket, toplam net karı içerisinden dağıtılabilir karını ile dolaşımdaki hisse sayısına (lot) bölünmesi ile bulunur. Örnek vermek gerekirse halka açık bir şirket 5.000.000 TL’lik bir kar payı dağıtacağını açıklarsa ve bu şirketin dolaşımdaki hisse sayısı 500.000 ise hisse başına dağıtılacak olan kar payı ödemesi 10 TL olur. Kar payı ödemesi yapan şirketin hissedarı olan biri elinde 100 adet hisse senedi bulunduruyorsa 1000TL kar payı ödemesi alacaktır.

Temettü Verimi Neyi İfade Eder?

Temettü verimi kısaca şirketin yatırımcısına ödediği yıllık temettünün, hisse senedinin mevcut piyasa değerine oranıdır. Temettü verimi bizlere temettü dağıtan şirketin yatırımcılarına ne kadar temettü ödediğini ve ne kadar getiri sağladığını gösterir.

Temettü Şartları Nelerdir?

Temettü ödemesi almak isteyen yatırımcılar temettü ödemesi yapacak şirketin hisselerine sahip olmalıdır. Genel kurulunda temettü kararı alan şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) temettü dağıtacağı tarihi açıklar. Açıklanan tarihten bir gün önce elinde hisse senedi taşıyan yatırımcılar kar payı ödemesinden yararlanır.



İlginizi Çekebilecek Diğer Sözlük İçerikleri

T
Devlet veya özel kurumlar tarafından finansman sağlamak amacıyla çıkarılan vadesi 1 yıldan fazla olan borçlanma aracı.
22 Nisan 2024
T
Menkul kıymetlerin (hisse senetleri, bonolar, tahviller, varantlar, yurt dışı sermaye piyasası araçları vb.) işlemlerinin saklanması ve takasını üstlenen kurum.
22 Nisan 2024
T
Birtakım göstergeler ve araçlar kullanılarak geçmiş fiyat hareketlerine bakılıp gelecek fiyat hareketleri hakkında tahminler üretmek.
22 Nisan 2024
T
Finansal bir enstrümanın (hisse senedi, döviz, emtia veya tahvil gibi) fiyatını değerlendirmek ve gelecekteki fiyatına değer biçmek amacıyla makroekonomik ve mikroekonomik unsurlar göz önünde bulundurularak yapılan inceleme.
22 Nisan 2024
T
Şirketin elde ettiği kardan bir kısmını hisse senedi sahiplerine belli bir oranda dağıtması.
22 Nisan 2024
T
Teknik analizde finansal enstrümanın fiyatlarının trend değişimlerini gösteren bir formasyon.
22 Nisan 2024