Likidite Nedir?
Likidite Nedir?
Herhangi bir finansal enstrümanın ya da varlığın ne kadar hızlı şekilde nakde çevirebileceğine likidite denir. Varlıklar ne kadar kolay alınıp satılabilirse o kadar likittir. Bu bağlamda likiditesi en fazla olan varlık nakit para, likiditesi en düşük varlıklar ise duran varlıklardır.
Likiditenin Önemi Nedir?
Likiditesi yüksek olan piyasalarda yatırımcılar taşıdıkları varlıkları hızlı bir şekilde nakde çevirebilirler. Bu sayede yatırımcılar likiditesi daha düşük olan piyasalara göre daha fazla karar değişikliği yapabilirler.
Likit bir piyasada alıcılar ve satıcılar kolaylıkla işlem yapabildiği için fiyatların istikrarını artırır.
Portföylerdeki likit varlıklar hem portföyün çeşitlendirilmesi hem de piyasa koşullarının değişikliklerine adapte olunmasında rol oynar.
Likidite Oranı Nedir?
Asit test oranı olarak da tanımlanan likidite oranı, Bir şirketin kısa vadeli olan borçlarını ödeyebilme gücüne olarak tanımlanır. Yüksek likidite oranı şirketleri değerlemede olumlu olarak değerlendirilir. Likidite şirketin dönen varlıklarının stoklarından farkının kısa vadeli yabancı kaynaklarına bölünmesi sonucu bulunur.
Likidite Oranı (Asit-Test Oranı) = Dönen Varlıklar – Stoklar/Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
Likidite oranı için güvenlik sınırı genellikle 1 olarak kabul edilse de likidite oranı 1’in altında olan şirketlerin likiditesi iyi değildir demek doğru olmaz. Şirketlerin likidite oranına bakılırken, cari oranlara da bakılması gerekir likidite oranı ile cari oran kıyaslanarak likit varlıkların şirketlerin stoklarına bağlı olup olmadığı anlaşılabilir. İki oran arasındaki farkın büyük olması likiditenin stoklara bağlı olduğunu gösterir.
Likidite Tuzağı Nedir?
Şirketin likidite oranının yanıltıcı olabileceği durumlara likidite tuzağı denir. Likidite tuzağı olduğu dönemlerde genellikle faiz oranları düşüktür. Şirketler düşük faiz oranlarının bulunduğu piyasada bonolar ve tahviller gibi finansal enstrümanlardan kaçınarak, yüksek faiz oranları beklentisiyle tasarrufa gidebilir.