Kayıtlı Sermaye Nedir?
Kayıtlı Sermaye Nedir?
Şirketin sermaye artırımında yönetim kuruluna verilen yetkinin maksimum tutarına denir. Yani yönetim kurulu yetkisinin tavanını ifade eder diyebiliriz.
Şirketler bir harcama yapacağında sermayelerini artırabilirler. Kayıtlı sermaye de çıkarılabilecek tavan sermaye miktarını ifade eder.
Yatırımcılar İçin Neden Önemlidir?
Şirketler büyüme projelerini finanse etmek için kullanır. Bu durum da yatırımcıya şirketin geleceğe yönelik büyüme potansiyelini göstermiş olur.
Sermaye artırımda mevcut hisselerde bir değerlenme söz konusu olacağından yatırım stratejilerinde değişikliklere sebep olabilir.
Finansal esneklik ve büyüme potansiyeli gibi faktörler yatırımcının risk ve fırsat bakımından değerlendirmesi gereken faktörlerdir.
Kayıtlı Sermaye Sistemine Neden İhtiyaç Olmuştur?
Şirketlerin rekabet içinde olmaları ve varlıklarını devam ettirebilmek adına yatırım yapmaları kayıtlı sermaye sistemine ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Rekabetin yoğun olduğu ortamda şirketler yeni yatırımlarla büyümeyi hedefler ve kayıtlı sermaye sistemine yönelir.
Kayıtlı Sermaye Sistemi Nasıl İşler?
Genel kurul kararıyla şirketin belirli sürede belirli tutardaki sermayeyi toplaması gerektiği belirtilir.
Şirket toplam sermaye tutarını belirler ve şirketin mevcut sermayesine eklenerek sermaye tavanı oluşturulur.
Kayıtlı sermaye kullanarak şirket gerektiğinde, istediğinde sermaye artırımı yapabilir. Bu sermaye artırımı ya yeni hisse senedi ihracı ya da mevcut hisse senetlerinin değerlenmesi ile olur.
Sermaye artırımı yapılmak istendiğinde genel kuruldan onay alınmalıdır.
Mevcut hisse senetlerinin değerlenmesi yatırımcı için oldukça önemli olup yatırımcıların yatırım stratejilerini de etkileyebilmektedir.
Şirket yeni hisse senetlerini sermaye artırımı sonucunda ihraç edebilir ve yatırımcılara sunabilir.