İşlem Hacmi Nedir?
İşlem Hacmi Nedir?
Hisse senedi, endeks, emtia veya benzeri finansal enstrümanın belirli bir dönem içerisindeki alış ve satışlarının toplamıdır. İşlem hacmi çoğunlukla günlük, aylık veya haftalık olarak belirlenir.
İşlem hacmi sayesinde piyasa likiditesi veya yatırımcıların ilgisi gözlemlenebilir. Örneğin yüksek işlem hacmine sahip olan bir endeksin daha düşük bir işlem hacmine sahip olan endekse göre aktifliği daha fazladır.
İşlem hacmi teknik analiz içinde de en önemli göstergelerden biridir. Genellikle farklı bir indikatör ve fiyat hareketleriyle desteklenerek kullanılan işlem hacmi, trend belirlemek ve piyasa gidişatını teyit etmek için kullanılır. Teknik analizde tüm metotların kesin sonuç vermediği gibi işlem hacmi de kesin bir sonuç vermez fakat genellikle işlem hacmi ve fiyatlar aynı anda yükselirse yükseliş trendi, işlem hacmi ve fiyatlar aynı anda düşüyorsa düşüş trendi olarak yorumlanır.
Yüksek İşlem Hacmi Ne Anlama Gelir?
Yatırımcıların bir varlığa ilgisini gösterir. Varlıktaki alış satışların fazla olduğun anlamına geldiği için likit ve aktif olarak değerlendirilir.
Yüksek işlem hacmi volatilite ve ani fiyat hareketlerini tetikleyebilmesi ile daha fazla alım satım fırsatını yatırımcılara sunabilir.
İşlem hacminin fazlalığı yanlış fiyat oluşumunun önüne geçerek istikrarın sağlanmasında yardımcı olabilir.
Genellikle yükselen trendlerin işlem hacminin artması varlığın fiyatının yukarıya gitmesi olarak yorumlanabilir.
Mevcut trendin sona erdiğini veya trendine tersine hareket edeceğini gösterebilir.
İşlem Hacminin Arttıkça Fiyat Artar mı?
Bir varlığın işlem hacminin artması her zaman o varlığın fiyatının yükseleceği anlamına gelmemektedir. Hacmin artması likiditenin ve yatırımcı sayısının arttığını gösterse de varlığın fiyatının hareketi birden çok faktöre bağlıdır. İşlem hacminin yüksek olduğu varlığın fiyatının düştüğünü gözlemleyebiliriz. Bunun sebebi varlığın üzerindeki satış baskısı olabilir.
İşlem Hacmi Nasıl Hesaplanır?
İşlem hacminin hesaplanması varlığın çeşidine göre değişiklik gösterir. Örneğin hisse senetlerindeki hacim hesaplaması hissenin sayısı ile hissenin fiyatının çarpılması sonucunda bulunurken, döviz işlemlerindeki hacim kontrat sayısı ve lot sayısının çarpılmasıyla bulunur.