Devalüasyon Nedir?
Devalüasyon Nedir?
Kısaca açıklamak gerekirse, bir ülkenin para biriminin diğer para birimleri karşısında değerinin düşürülmesine denir. Sabit döviz kuru sisteminde ülke parasının değeri farklı bir para birimine nispetle direkt hükümet veya merkez bankası tarafından belirlenir ve ilan edilir.
Devalüasyonun, uluslararası ticaret stratejilerini ve ekonomi politikalarına yön veren bir araç olduğunu da söyleyebiliriz.
Devalüasyon Neden Uygulanır?
Uygulanmasındaki en önemli etken ekonomide dış ticaret dengesinin açık vermesidir. Devalüasyonun bir başka uygulanma sebebi de ihracatı artırmaktır. Yüksek ihracat hacmi ekonomik büyümeyi teşvik ederken ithalatın pahalılaşması da cari açığın azalmasına destek olur.
Devalüasyonun Sonuçları Nelerdir?
İhracat artması sebebiyle milli gelire katkı sağlanır.
İthalat azalır.
Dış ticaret açığı kapanır veya azalır.
Döviz cinsindeki borçlanma maliyetini artırır.
Türkiye Ekonomisinde Devalüasyon Ne Zaman Oldu?
1946 Devalüasyonunun Dünya Savaşı sonrası Türk Lirası’nın değerini düşürmek amacıyla gerçekleştirilen ilk devalüasyonlardan biri olduğunu söyleyebiliriz.
1960 Devalüasyonunun, Türkiye’nin 1950 yıllarında büyüme dönemi ardından ekonomik denge sağlanması amacıyla gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.
1978 Devalüasyonunun, Türkiye’nin 1970 yıllarında yüksek enflasyon ile karşı karşıya kaldığı zamanda gerçekleştirildi diyebiliriz.
1994 Devalüasyonunun, Türkiye’nin 1990 yıllarında yaşadığı ekonomik krizden kaynaklı gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
2001 Devalüasyonunun, Bankacılık sektörü ve kur riski gibi sorunların devamında gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
Dış ticaret dengesini iyileştirmek, rekabet gücünü artırmak ve ekonomik dengesizliği düzeltmek gibi amaçlarla devalüasyon yapılmıştır. Genellikle ekonomik belirsizliğe sebep olur fakat Türkiye ekonomisinde devalüasyon ekonomik politika ve uluslararası dengelerin sonucu olarak gerçekleşmiştir.