İçindekiler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Haziran 2025 sonuçları açıklandı
Türkiye İmalat Sektöründe Durgunluk Sürüyor
PMI 46,7’ye Geriledi: 8 Ayın En Düşük Seviyesi
Haziran ayında, sektördeki genel faaliyetleri gösteren manşet PMI 46,7’ye gerileyerek son 8 ayın en düşük seviyesine düştü. Hatırlanacağı üzere PMI’da 50’nin altındaki rakamlar sektörde daralmaya, üstü ise büyümeye işaret ediyor. Nisan 2024’ten itibaren imalat sektöründe sürekli bir bozulma gözleniyor. Özellikle zayıf talep ve düşen yeni siparişler, üretim ve istihdam için baskı oluşturuyor.
Talep ve Siparişlerde İkinci Yılında Düşüş
Hem yurt içi hem de ihracat siparişlerinde son üç ayın en belirgin daralması yaşandı. Yeni siparişlerdeki zayıflık, imalatçıların üretim hacmini ciddi biçimde azaltmasına neden oldu. İstihdamdaki azalma son 9 ayın zirvesinde, satın alma faaliyetlerinde ise Eylül 2024’ten bu yana en keskin yavaşlama gözlendi. İmalatçılar azalttıkları üretime paralel olarak stoklarını da küçültürken, satışların düşmesiyle nihai ürün stokları üç ay sonra ilk kez arttı.
Maliyet Enflasyonu ve Satış Fiyatları
Haziran ayında girdi maliyetlerinde belirgin bir artış oldu; bunda liradaki değer kaybı ve uluslararası gelişmeler özellikle etkili oldu. Ancak talepteki zayıflık nedeni ile firmalar nihai ürün fiyatlarını zam konusunda oldukça sınırlı tuttu. Sonuçta, yılın başından bu yana ürün fiyatlarındaki artış en düşük seviyesine geriledi.
Tedarikçilerden mal temininde yaşanan sıkıntıların da etkisiyle teslimat süreleri son dört aydır ilk kez uzadı.
Sektörel Görünüm: 10 Sektörün Tümünde Üretim Azaldı
Haziran 2025 sektörel analizine göre, ankete dahil edilen 10 sektörün tamamında üretim hacmi azaldı. En sert daralma; giyim/deri ürünleri ve metalik olmayan mineral sektörlerinde yaşandı.
Yeni siparişler ise sadece makine ve metal ürünlerinde çok sınırlı bir artış kaydetti. Yine yeni ihracat siparişlerinde 4 sektörde iyileşme gözlendi, en fazla artış makine ve metal ürünlerinde oldu.
İstihdam açısından sadece ana metal sanayii ve elektrikli/elektronik ürünler sektöründe çalışan sayısı arttı. Diğerlerinde personel sayısında azalma yaşandı.
Girdi maliyetlerinde makine ve metal ürünlerinde son 15 ayın en hızlı artışı görülürken, bazı sektörlerdeki maliyet enflasyonu yavaşladı. tedarik zincirlerindeki aksaklıklar, mayıs ayında yedide bir iken haziranda yalnızca iki sektörde iyileşme gösterdi.
Çekince
Çekince: Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.