OECD’den Küresel ve Türkiye Ekonomisi Tahmini

OECD, küresel ekonomide geçen yıl yüzde 3,3 olan büyümenin, bu yıl ve 2026’da yüzde 2,9’a gerileyeceğini öngördü.

Banner Detay Görseli

OECD, küresel ekonomide geçen yıl yüzde 3,3 olan büyümenin, bu yıl ve 2026’da yüzde 2,9’a gerileyeceğini öngördü.

OECD’den Küresel ve Türkiye Ekonomisi Tahmini

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), “Belirsizlikle mücadele, büyümeyi canlandırma” temasıyla yayınladığı Ekonomik Görünüm Raporu’nda, küresel ekonomik büyümeye ilişkin tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Raporda, son aylarda ekonomi ve ticaret politikalarındaki belirsizliğin arttığı, bunun da iş dünyası ve tüketici güvenini olumsuz etkileyerek ticaret ve yatırımları baskıladığı vurgulandı.

OECD, küresel ekonomide geçen yıl yüzde 3,3 olan büyümenin, bu yıl ve 2026’da yüzde 2,9’a gerileyeceğini öngördü. Mart ayında yayımlanan önceki tahminlerde ise büyüme oranının bu yıl için yüzde 3,1 ve 2026 için yüzde 3 olacağı öngörülmüştü. Büyümedeki yavaşlamanın özellikle ABD, Kanada ve Meksika’da yoğunlaşacağı; Çin dahil diğer ülkelerde ise daha sınırlı bir hız kaybı yaşanacağı belirtildi.

ABD ve Çin Ekonomilerinde Büyüme Hız Kesecek

Rapor, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6 ve 2026’da yüzde 1,5 büyüyeceğini öngörüyor. OECD, daha önce ABD için 2024’te yüzde 2,2 ve 2026’da yüzde 1,6 büyüme tahmin ediyordu. Çin’in ise 2024’te yüzde 4,7, gelecek yıl yüzde 4,3 büyüyeceği belirtilirken, OECD önceki raporunda bu oranları sırasıyla yüzde 4,8 ve yüzde 4,4 olarak tahmin etmişti. Avro Bölgesi’nde ise büyümenin bu yıl yüzde 1, 2026’da ise yüzde 1,2’ye çıkacağı öngörülüyor.

Türkiye Ekonomisinde Büyüme Beklentisi Düşürüldü

Türkiye için 2023’teki yüzde 5,1’lik büyümenin ardından 2024’te büyümenin yüzde 3,2 olarak gerçekleştiği belirtilen raporda, bu oranın 2025’te yüzde 2,9’a gerilemesi, 2026’da ise yüzde 3,3’e yükselmesi öngörülüyor. OECD, mart ayında yayımlanan raporunda 2024 için yüzde 3,1, 2026 için ise yüzde 3,9 oranında büyüme bekliyordu.

Rapor, Türkiye ekonomisinin geçen yıllardaki iç tüketime bağımlılıktan uzaklaştığını, net ihracatın büyümeye katkısının arttığını vurguladı. Nisan ayı itibarıyla enflasyonda yaşanan keskin gerilemeye rağmen, Türk lirasındaki değer kaybının ithalat kaynaklı enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığı; bunda politika faizindeki artışın da etkili olduğu belirtildi.

Enflasyon ve Para Politikası Görünümü

OECD, Türkiye’de sıkı para politikasının enflasyonun yavaşlamasında belirleyici olduğuna dikkat çekti. Yıllık ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 31,4’ten gelecek yıl yüzde 18,5’e, 2026’nın son çeyreğinde ise yüzde 15 civarına ineceği tahmin ediliyor. Sıkı parasal duruşun süreceği, ancak dezenflasyonun ilerlemesiyle 2025 sonundan itibaren politika faizlerinde kademeli bir gevşeme için alan oluşabileceği ve 2026 sonunda faizin yüzde 25’e kadar düşebileceği öngörülüyor.

Bütçe Disiplini ve Ticaret Gelişmeleri Öne Çıkıyor

OECD’ye göre, mali konsolidasyon ve daha sıkı finansal koşullar hanehalkı tüketimini sınırlarken, zayıf dış ticaret nedeniyle yatırımlar ve ihracattaki büyümenin yavaşlaması fakat 2026’da toparlanma yaşanması bekleniyor. Türkiye’de bütçe açığının GSYH’ye oranının da 2024’te yüzde 4,9’dan 2025’te yüzde 3,3’e, 2026’da ise yüzde 3’e düşeceği tahmin edildi.

ABD’nin uyguladığı yüksek gümrük vergilerinin Türkiye ekonomisi üzerinde doğrudan etkisinin sınırlı olacağı, ancak Avrupa’daki talepte yaşanacak olası bir yavaşlamanın bazı ihracat sektörlerini etkileyebileceği ifade edildi.

Çekince

Çekince: Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

İnfo Yatırım’da hesap açmak çok kolay!✌️

İnfo Yatırım hesabınızı açın, yatırım danışmanlığı hizmetini kolayca alın.

ÜCRETSİZ HESAP AÇ