İçindekiler
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's ten beklenmedik not artırımı. Haberin detayına erişmek için tıklayın.
Moody's, Türkiye'nin notunu B1den Ba3’e yükseltti.
Moody's, Türkiye'nin notunu B1den Ba3’e yükseltti. Beklentiler, not ve görünümde bir değişiklik olmayacağı yönündeydi. Görünüm de pozitiften durağana revize edildi. Not artırımında, Türkiye'nin özellikle Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma politikalarına bağlılığıyla enflasyonist baskıları azaltma, ekonomik dengesizlikleri giderme ve yerel mevduat sahipleri ile yabancı yatırımcıların TL’ye olan güvenini yeniden tesis etme konusundaki etkin politika uygulamasının güçlenen başarılı mekanizma öne çıktı. Moody's, politika tersine dönüş riskinin azaldığına dair inancını da not artışının önemli bir nedeni olarak vurguladı. Durağan görünüm, Türkiye'nin kredi profilindeki hem olumlu hem de olumsuz riskleri dengeli bir şekilde yansıtıyor.
Moody's, Türkiye Türkiye için Olumlu Görüşünü Tazeledi.
Moody's, "Olumlu tarafta, siyasi müdahale olmaksızın etkin politika yapımında kaydedilen ilerlemenin devam etmesi, Türkiye'nin dış pozisyonunda mevcut beklentilerin ötesinde bir iyileşmeyi destekleme potansiyeli taşımaktadır. Ayrıca, hükümetin devam eden ve planlanan yapısal reformları, enerji ithalat bağımlılığını azaltarak ve ihracat rekabetçiliğini artırarak ülkenin dış şoklara karşı direncini güçlendirebilir. Diğer yandan, geçmişte ekonomik dengesizlikleri körükleyen politikalara olası bir geri dönüş, önemli bir aşağı yönlü risk olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin hala nispeten zayıf olması, Türkiye'yi büyük ödemeler dengesi şoklarına karşı savunmasız kılmaya devam etmektedir." değerlendirmesi yaptı.
Moody's, önümüzdeki iki yılda iç talebin zayıf seyretmesini, reel GSYH büyümesinin 2024'teki %3,2 seviyesinden 2025'te %2,2'ye gerilemesini, ardından 2026'da tekrar %3,2'ye yükselmesini bekliyor. Bu da ekonominin %3,5-%4,5 aralığındaki potansiyel büyüme tahminlerinin altında kalması anlamına geliyor.
Haziran 2024'te %72 olan enflasyonun Haziran 2025'te %35'e düşmesi gibi somut gelişmeler kaydedilirken, 2025 sonunda %30'a, 2026 sonunda ise %20'ye gerilemesi bekleniyor. Hane halkı tüketim büyümesinin yavaşlaması ve cari işlemler açığının Mart 2023'teki %5,4'lük zirveden Mart 2025'te %0,9'a keskin bir şekilde daralması da ekonomideki yeniden dengelenmeyi desteklemiştir. Bununla birlikte, Merkez Bankası net döviz rezervlerinin kısa vadeli dış borcun yalnızca yaklaşık %30'unu karşılaması, dış kırılganlık risklerinin hala yüksek olduğunu göstermektedir.
Çekince
Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.