İstanbul Sanayi Odası (İSO) İkinci 500 şirketlerinde üretimden satışlardaki reel düşüş eğilimi üst üste üçüncü yılına taşındı.
İSO İkinci 500 Şirketlerinde Reel Satışlar Geriledi
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan 2024 yılı İSO İkinci 500 araştırması sonuçlarına göre, sıralamada yer alan şirketlerin üretimden satışları nominal olarak yüzde 41 artışla 1 trilyon 393 milyar liraya yükselse de, enflasyondan arındırıldığında reel bazda binde 1 oranında geriledi. Böylece, İSO İkinci 500 şirketlerinde üretimden satışlardaki reel düşüş eğilimi üst üste üçüncü yılına taşındı.
2022 yılında yüzde 10,4, 2023'te ise yüzde 5,2 oranında reel bazda gerileyen satışlarda, 2024 yılında da zayıf bir performans görüldü. Bu durumun başlıca nedenleri arasında iç piyasada son dönemde uygulanan sıkı para politikasıyla talepteki yavaşlama ve dış piyasalarda zayıf talep ile yükselen maliyet baskısı yer aldı. Ayrıca, Türk Lirası’ndaki reel değerlenme ve güçlü doların parite üzerindeki etkisi de şirketlerin uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkiledi.
Araştırmaya göre, 2024 yılında İSO İkinci 500’ün en büyük şirketi 4 milyar 186 milyon TL’lik üretimden satışıyla İstanbul Asfalt Fabrikaları olurken, ikinci sırada 4 milyar 185 milyon TL ile Yılmaz Redüktör, üçüncü sırada ise 4 milyar 169 milyon TL ile Boyteks Tekstil yer aldı. Bu yılki sıralamaya; üretimden satışları 4 milyar 186 milyon TL ile 1 milyar 820 milyon TL arasında değişen şirketler girebildi.
2024 listesinde 66 yeni şirket yer alırken, geçtiğimiz yıl İSO 500 listesinde bulunan 41 şirket bu yıl İkinci 500 sıralamasına geriledi. 393 şirket ise son iki yılda da sıralamadaki yerini korudu.
Sanayi şirketlerinin kârlarını en çok etkileyen temel unsur olan finansman giderlerinde ise çarpıcı bir artış yaşandı. İSO İkinci 500'ün toplam finansman giderleri geçen yıla göre yüzde 45,4 artışla 95 milyar TL’ye çıkarken; faaliyet kârı yüzde 18,9 gerileyerek 118 milyar TL oldu. Sonuç olarak, finansman giderlerinin faaliyet kârına oranı 35,8 puan birden artarak yüzde 80,9’a ulaştı. Uzmanlar, artan finansman yükünün sanayi şirketlerinde kârlılığı tehdit ettiğini vurguluyor.
Çekince
Çekince: Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.