Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin küresel petrol talebi büyüme tahminlerinde aşağı yönlü bir revizyona gitti.
IEA, Küresel Petrol Talebi Büyüme Tahminlerini Düşürdü
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin küresel petrol talebi büyüme tahminlerinde aşağı yönlü bir revizyona gitti. Ajans, 2025 yılı için günlük petrol talebi artışını önceki tahmini olan 724 bin varilden 704 bin varile indirdi. Bu oran, pandemi yılı 2020 hariç tutulduğunda, 2009 yılından bu yana kaydedilen en düşük büyüme hızı olarak dikkat çekiyor.
IEA'ya göre, talepteki yavaşlama özellikle yılın ikinci çeyreğinde belirginleşti. 2024’ün ilk çeyreğinde 1,1 milyon varil/gün artan petrol talebi, ikinci çeyrekte 550 bin varil/günde kaldı. Ajans, bunda hava koşulları, gelişmekte olan ülkelerdeki talep durgunluğu ve potansiyel olarak ticaret tarifelerinin etkili olduğunu vurguladı. Ancak tarifelerin etkisi henüz doğrudan teyit edilmiş olmasa da, en keskin düşüşlerin bu uygulamalardan etkilenen ülkelerde yaşandığına dikkat çekildi.
IEA, 2025 için küresel petrol talebinin ortalama 103,7 milyon varil/güne ulaşacağını öngörüyor. 2026 yılı için ise büyüme tahmini 739 bin varilden 722 bin varile çekilirken, toplam talebin ise 104,4 milyon varil/gün olacağı tahmin edildi.
Arz Artışında Suudi Arabistan Öne Çıktı
Petrol arzı tarafında ise Haziran ayında küresel petrol arzı, bir önceki aya göre 950 bin varil/gün artış gösterdi. Bu büyümede en büyük payı Suudi Arabistan aldı. IEA ayrıca, 2025 yılı için küresel petrol arzı büyüme beklentisini 1,8 milyon varilden 2,1 milyon varile; 2026 yılı için ise 1,1 milyon varilden 1,3 milyon varile yükseltti. Toplam arz ise 2025’te ortalama 105,1 milyon varil/gün, 2026’da ise 106,4 milyon varil/gün seviyesine çıkarıldı.
Raporda ayrıca, OPEC+ dışı ülkelerin arz büyümesi tahmininin 2025 için 1,4 milyon varilde sabit kaldığı, 2026 için ise 840 bin varilden 940 bin varile yükseltildiği belirtildi. Mayıs ayında 73,9 milyon varil olarak kaydedilen petrol stoklarında önemli bir artış gözlenirken, Haziran ayında İran’ın ham petrol üretimi ve ihracatı, Rusya’nın ise ihracatının 100 bin varil azalarak 7,23 milyon varile düştüğü ifade edildi.
Çekince
Çekince: Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.