Coface'tan Küresel Ekonomi Uyarısı: Belirsizlik Artıyor

Coface, Haziran 2025 tarihli Risk İncelemesi'nde küresel ekonomiyi bekleyen belirsizlikleri vurguladı.

Banner Detay Görseli

Coface, Haziran 2025 tarihli Risk İncelemesi'nde küresel ekonomiyi bekleyen belirsizlikleri vurguladı.

Coface, Haziran 2025 tarihli Risk İncelemesi'nde küresel ekonomiyi bekleyen belirsizlikleri vurgulad

Coface, Haziran 2025 tarihli Risk İncelemesi'nde küresel ekonomiyi bekleyen belirsizlikleri vurguladı. "Gerideye Doğru Büyük Sıçrama Raporu"nun adıyla yayınlanan çalışmada, "Küresel ekonomi beklenen bir yavaşlama ile tırmanma riski arasında seyrediyor" ifadesi kullanıldı.

Coface Ekonomistleri'nin hazırladığı raporda, eşi benzeri görülmemiş jeopolitik ve ticaret belirsizliği ortamında, küresel ekonomik manzaranın öngörülemez hale geldiği belirtildi. Donald Trump'ın gümrük tarifesi kararları ve Orta Doğu'daki gerilimlerin 2025-2026 için ekonomik belirsizliği şekillendirdiği ifade edildi. Bu koşullar altında Coface, 23 sektörü ve 4 ülkeyi olumsuz yönde revize etti.

Temel Eğilimler ve Endişeler:

  • ABD tarifeleri, askıya alınmış veya azaltılmış olsa bile tarihsel en yüksek seviyelere ulaştı.
  • 2025'in ilk çeyreğinde gelişmiş ekonomilerin %80'inde, 2024'e kıyasla iflaslarda artış kaydedildi.
  • Metal sektörü en çok etkilenen alan olurken, otomotiv ve kimya gibi geleneksel sanayi kolları baskı altında kaldı.
  • ABD'de: Bilişim ve iletişim teknolojileri ile perakende sektörleri revize edildi.
  • Çin'de: Gümrük tarifelerinden etkilenen tekstil ve hazır giyim sektörleri olumsuz etkilendi.
  • Küresel ekonomik görünüm, jeopolitik gelişmelere ve ABD Başkanı'nın ticaret kararlarına bağlı olarak her zamankinden daha belirsiz hale geldi. 90 günlük askıya alma süresi sonrası tarifelerin tekrar yürürlüğe girmesi (9 Temmuz dünya geneli, 12 Ağustos Çin için) küresel büyümeyi olumsuz etkileyebilir.

Raporda, belirgin bir yavaşlamanın beklendiği ifade edildi: 2025'te %2,2, 2026'da %2,3 büyüme tahmin ediliyor. Ancak jeopolitik ve ticari risklerin tırmanması durumunda %2'nin altına düşme olasılığı göz ardı edilemez. Enflasyona ilişkin belirsizlik de yüksek. Enerji fiyatlarındaki artış durumunda ABD'de yıl sonunda enflasyon %4'e ulaşabilir. Büyük merkez bankalarının temkinli tutumunu sürdürmesi beklenirken, ABD enflasyonu kontrol altına alınırsa Fed'in 2025 sonbaharında faiz indirimi başlatabileceği tahmin ediliyor. ECB ise faiz indirimlerine devam edeceğini açıkladı ancak nihai seviyeye yaklaşıldığını belirtti.

Avrupa'da uzun süredir ertelenen mali konsolidasyon politikalarının uygulanmaya başlanması gündemde. Almanya'nın teşvik programının kapsamı ise hala net değil.

Orta Doğu gerilimi ve arz fazlası, petrol dengelerini tehlikeye atıyor. İsrail-İran çatışması petrol konusundaki endişeleri yeniden alevlendirdi. Hürmüz Boğazı'nın (günlük 20 milyon varil, küresel arzın %20'si) tıkanması veya kapatılması fiyatları 100 doların üzerine taşıyabilir. Bu jeopolitik senaryo dışında ise arz artışları, ticaret gerilimleri ve OPEC+ üyelerinin piyasaya sürdüğü 2,2 milyon varil/günlük hacim göz önüne alındığında fiyatların düşmesi bekleniyor. Büyük bir kriz yaşanmazsa, petrol fiyatları 65–75 dolar bandında dalgalı seyretmeye devam edecek.

Gelişmiş ekonomilerde direnç ve kırılganlık bir arada yaşanıyor. ABD ekonomisi gümrük tarifelerinin boyutu ve ekonominin bu yükü nasıl absorbe edeceği ile ilgili iki büyük belirsizlikle karşı karşıya. Tüketici güveni düşse de istihdam güçlü seyrini sürdürüyor. GSYH'deki daralma (-%0,2, Q1) ise şirketlerin önleyici stok yapma davranışlarının yansıması. Avrupa'da Almanya ilk çeyrekte hafif büyüme kaydetti, Fransa durgun, İtalya momentumunu kaybedebilir, İspanya ise turizm ve Avrupa fonları sayesinde ivmesini koruyor.

Yükselen ekonomiler ise ticaret çalkantısının ilk kurbanları oldu. Çin'de geçici gümrük ateşkesi ihracatta artışa yol açsa da görünüm kırılgan. Hindistan, ilk çeyrekte %7'nin üzerinde büyüse de tüketim yavaşlıyor ve mali esneklik daralıyor. Latin Amerika'da Meksika ticaret belirsizliğinden en çok etkilenen ülke: 2025 için sıfır büyüme bekleniyor. Brezilya, El Niño kaynaklı tarım kayıplarının ardından toparlanma yaşasa da, %15'e çıkan faiz oranı nedeniyle daralabilir. Arjantin'de ise Mileinomics reformları güçlü bir ivme yaratıyor; döviz rezervleri düşük olsa da 2025'te %5, 2026'da %3,5 GSYH büyümesi bekleniyor.


Çekince

Çekince: Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

İnfo Yatırım’da hesap açmak çok kolay!✌️

İnfo Yatırım hesabınızı açın, yatırım danışmanlığı hizmetini kolayca alın.

ÜCRETSİZ HESAP AÇ