Çin’de Deflasyon Endişesi Devam Ediyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun (UİB) açıkladığı verilere göre, Mayıs 2025’te TÜFE geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,1 artış kaydederken, ÜFE ise yüzde 3,3 geriledi.

Banner Detay Görseli

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun (UİB) açıkladığı verilere göre, Mayıs 2025’te TÜFE geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,1 artış kaydederken, ÜFE ise yüzde 3,3 geriledi.

Çin’de Deflasyon Endişesi Devam Ediyor

Çin’de tüketici ve üretici fiyatlarındaki zayıf seyir mayıs ayında da devam etti. Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun (UİB) açıkladığı verilere göre, Mayıs 2025’te Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,1 artış kaydederken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yüzde 3,3 geriledi. Bu durum ülkede deflasyon endişelerini yeniden gündeme taşıdı.

TÜFE 27 Aydır Sıfıra Yakın Seyrediyor

TÜFE, yıllık bazda yüzde 0,1 gerilerken, gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda çekirdek enflasyonun yüzde 0,6 arttığı görüldü. Mayıs ayında gıda fiyatlarında yüzde 0,4 artış yaşanırken, gıda dışı fiyatlar değişiklik göstermedi. Tüketici ürünleri fiyatları yüzde 0,5 düşerken, hizmetler yüzde 0,5’lik bir yükseliş kaydetti.

Enflasyonun temel göstergesi olan TÜFE, Mart 2023’ten bu yana yüzde 1’in altında seyrediyor. Özellikle Ocak ayında Bahar Bayramı tatilinde yapılan harcamalarla yüzde 0,5’lik bir artış yaşansa da şubat, mart ve nisan aylarında endeks sırasıyla yüzde 0,7, yüzde 0,1 ve yüzde 0,1 oranlarında gerilemişti. Son iki yıldır ise TÜFE yıllık bazda yalnızca yüzde 0,2'lik artış gösterdi.

Devam eden durgunluk nedeniyle Çin hükümeti, 2004’ten bu yana yüzde 3 olan yıllık enflasyon hedefini, bu yıl yüzde 2’ye çekti.

Üretici Fiyatlarında 32 Aydır Düşüş

Üretici fiyatlarındaki gerileme ise 32 aydır aralıksız sürüyor. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE, Mayıs 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 azaldı. 2023 ve 2024 yıllarında da benzer bir tablo görülmüştü: ÜFE, 2023’te yüzde 3, 2024’te ise yüzde 2,2 oranında düşmüştü.

Ekonomistler, hem tüketici hem de üretici fiyatlarındaki bu süregelen düşüşün, Çin’de deflasyon baskısını artırdığına ve büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Çekince

Çekince: Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

İnfo Yatırım’da hesap açmak çok kolay!✌️

İnfo Yatırım hesabınızı açın, yatırım danışmanlığı hizmetini kolayca alın.

ÜCRETSİZ HESAP AÇ