Türk Telekom, 2024'te gelir artışı sağlarken net kârda azalma ve güçlü büyüme öngörüyor.
Türk Telekom Bilançosu - 2024'te Nasıl Performans Gösterdi?
Türk Telekomünikasyon A.Ş., 2024 yılına ait finansal sonuçlarında net kârda yıllık %64 azalışla 8,5 milyar TL açıkladı. Ciro %12 artışla 161,7 milyar TL'ye, FAVÖK ise %30 büyüyerek 63,2 milyar TL seviyesine ulaştı.
2024'ün dördüncü çeyreğinde ciro, çeyreklik %20 büyüme göstererek 45,6 milyar TL'ye, FAVÖK %45 artışla 18 milyar TL'ye ve net kâr ise %81 düşüşle 4,3 milyar TL'ye geriledi. Şirketin güçlü gelir artışı, mobil segmentin beklenenden daha iyi performansı ve BT gelirlerinin katkısıyla sağlandı.
Sabit internet segmentinde, kullanıcı başına ortalama gelir (ARPU) reel olarak %20,2 artarken, abone sayısı %1,1 büyüdü. Mobil segmentte ise ARPU reel olarak %19,8 artarken, abone sayısı %4,4 oranında beklenenden fazla büyüdü. Bu artışlarda, dinamik fiyatlama, yüksek paketlere geçiş ve taahhüt yenileme performansının etkili olduğu belirtildi.
Faaliyet kârı ve net kârdaki iyileşmenin sebeplerinden biri, amortisman hesaplamalarında yapılan değişiklik oldu. Maddi olmayan duran varlıkların faydalı ömrü, imtiyaz sözleşmesinin 2026 sonrasına kadar uzatılması nedeniyle amortisman giderlerinde azalma sağlandı.
Ara bağlantı giderlerindeki %21,6'lık düşüş, maliyetler üzerinde olumlu etki yaratırken, personel giderlerindeki %25,5'lik artış baskı oluşturdu. Bu artış, Eylül ayından itibaren geçerli olan sendika anlaşması nedeniyle gerçekleşti.
Vergi gideri, 2024'ün dördüncü çeyreğinde %370 artarak 10,9 milyar TL'ye çıktı. Bu artışın nedeni, Kurumlar Vergisi Mevzuatındaki değişiklikler nedeniyle kullanılamaz hale gelen vergi varlıklarının silinmesiydi.
Net borç, çeyreklik %8 azalışla 52,5 milyar TL'ye düşerken, Net Borç/FAVÖK oranı 0,89 olarak gerçekleşti.
2025 yılına dair beklentiler ise, 2024'teki güçlü performansın ardından, ciroda %8-9, FAVÖK marjında ise %38-40 arasında bir büyüme öngörüyor. Bu beklentilerde, TÜFE artışının orta-üst %20 seviyelerinde olması varsayılmaktadır. Yatırım harcamalarının satışlara oranının, veri merkezi ve fiber yatırımlarında %28-29 arasında olması bekleniyor. 5G ihalesi ve imtiyaz yenileme harcamaları bu beklentinin dışında kalmaktadır.
Çekince
Çekince: Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.